reso

Resö fiskehamn

Resö Fiskehamn är en viktig del av ett levande lokalsamhälle året runt. Fisket i området sträcker sig långt tillbaka och har en intressant historia. Många Resöbor har genom tiderna varit bönder, med fiske som bisyssla. Först under den senaste sillperioden i slutet av 1800-talet blev fisket den dominerande näringen. Som mest var det 26 fiskebåtar som hade Resö som hemmahamn. Detta var i mitten av 1930-talet, när en ny fiskehamn invigdes.

Än idag finns det aktiva fiskare på Resö. Fisket är numera främst inriktat på skaldjur, dvs räkor och havskräftor. Lyx är att kunna hämta färska, nykokta skaldjur direkt från båten och kanske slå sig ner på en bänk i solnedgången och bara njuta av havets delikatesser! På Resö finns även mindre båtar som fiskar havskräftor med burar. Här finns chansen att köpa levande kräftor att ta med hem och tillaga. Nedan finns en lista med kontaktuppgifter till fiskebåtarna. Ring och beställ!

Resöbåtarna bedriver alla ett lokalt, hållbart fiske. Antingen med burar eller moderna trålar, med små trålbord och selektiva rist för att inte få med oönskade bifångster. Man har även speciell utbildning och tillstånd att fiska i Kosterhavets nationalpark.

Även visst makrillfiske bedrivs och det brukar finnas möjlighet att köpa krabba, samt naturligtvis hummer när det är säsong.  Titta på sjöbodarna i hamnen, där annonseras vilka godsaker som finns att köpa.

Fiskeflottan på Resö

SD 262 Carona (räkor)
Joakim Axelsson och Bengt-Åke Karlsson
Tel 0706 – 52 48 75

SD 511 Eros III (räkor) & SD 15 Resarö (burfångade havskräftor)
Nils-Arne Hellberg och Jan-Olof Hellberg
Tel 0767 – 67 61 35

SD 562 Kragerö (havskräftor)
Torbjörn Sixtensson och Sven-Erik Hellberg
Tel 0736 – 63 79 51

SD 116 Sara (burfångade havskräftor, makrill)

Simon Eriksson Tel. 0722-43 48 42

SD 399 Balder (hummer)

Joakim Axelsson

Tel 0706-52 48 75

Flertalet fiskebåtar på Resö är även medlemmar i Njord närvaror norra Bohuslän, ett lokalt kvalitetsmärke. Läs mer på www.njordnb.se