reso

Vilken invigning av Entré Resö!

I strålande väder invigdes på Kristi Himmelsfärdsdagen Kosterhavet nationalparks Entré Resö. Vid invigningscermonin berättade samhällsföreningens ordförande Anders Hedenstedt att arbetet med entrén har pågått under många år och att det varit många turer runt både placering, innehåll och finansiering. Från samhällsföreningens sida är vi nu väldigt nöjda med det slutliga resultatet, som innehåller både en trevlig utställning, extra servicefaciliteter och en nyrenoverad brygga. Anders framhöll också det goda samarbetet mellan föreningen, länsstyrelsen och Tanums kommun för att få allt på plats.

Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd knöt i sitt tal också an till vikten av samarbete och gladdes åt att nu även Tanums kommun har entré till nationalparken. Liselotte öppnade därefter det blågula bandet – och förklarade entrén officiellt invigd.

Som avslutning på cermonin blev det allsång med Evert Taubes Inbjudan till Bohuslän till tonerna från spelemannen Christer Tryggs dragspel. Mycket passande denna vackra vårdag!

Nationalparkschefen Anders Tysklind välkomnade alla att ta del av utställningen och dagens alla trevliga aktiviteter i hamnområdet. De många barnen var snabba att gå ombord på lekskeppet och utställningen fylldes snabbt av besökare. Tillfälle gavs även att titta lite närmare på några av Kosterhavets invånare under Anette Hellbergs sakkunniga ledning. Besökarna vägleddes sedan mot hamnen via en tipspromenad med kluriga naturfrågor.

I hamnen fanns bla Sjöstjärneskolan på plats, med fikaservering och utställning av barnens egna, fina konstverk. Temat för Entré Resö är Hållbart fiske och vid fiskekajen gavs tillfälle att prata med yrkesfiskarna och köpa skaldjur direkt från båtarna. Det blev snabbt slutsålt! I hamnen höll även Resös sjöräddare till och demonstrerade bl a hur en livflotte fungerar. Även kustbevakningen kom på besök vid bryggan nedanför entrén.

Folkfesten avslutades med att nationalparken bjöd alla på mat och alkoholfri dryck på Hamnmagasinet. Kristofer och Caroline från Resö Gård serverade paella med lokala råvaror och slet hårt i köket för att kunna servera alla matsugna gäster. Frivilliga krafter i baren såg till att de som ville kunde komplettera med ett glas vin eller öl och diskmaskinen gick varm hela eftermiddag för att få fram tillräckligt med tallrikar, bestick och glas. Vi uppskattar att mellan 300- 400 personer besökte invigningen. Enbart glada miner och strålande solsken. En lyckad dag! Fantastiskt roligt tycker alla vi som arbetat både med entréns tillblivelse och med invigningen!

Entrén, med utställningen och tillhörande toaletter är nu alltså öppen. Öppettiderna kommer att vara samma som hos Handlar’n. Hjärtligt välkomna!