Bastu på Hamnholmen? Så här är läget just nu!

Samhällsföreningen Resö-Galtö har startat ett projekt för att bygga en bastu. Bastun är tänkt att ligga direkt till vänster när man kommer ut på Hamnholmen, mellan piren och badplatsen. Planen är att bastun skall rymma sällskap upp till tolv personer. Intill bastun blir det en relaxavdelning, som förutom sittgrupp även skall innehålla ett enkelt kök med kylskåp. I byggnaden finns ett omklädningsrum med duschar och toalett, samt en separat handikapptoalett. Utanför bastun blir det ett trädäck, så att bastun utgör en naturlig egen enhet och man får en trevlig sittplats även ute.

Hur skall den användas?

Samhällsföreningen hoppas och tror att bastun skall bli ett värdefullt tillskott till gemenskapen på ön – för både hel- och delårsboende. En ny mötesplats skapas. Tanken är att alla som är mantalsskrivna eller äger en fastighet på Resö eller Galtö skall ha möjlighet att köpa ett årskort för en vettig peng. Diskuterad prisnivå är 300 kr, som gäller för obegränsat antal besök utanför själva sommarperioden. Några tider kommer att vara reserverade för damer resp herrar. Under sommarperioden kan man hyra bastun i tvåtimmarspass, för ca 800 kr.  Den uthyrningen skall bära en stor del av bastuns driftskostnader. Samma pris är tänkt att gälla även under resten av året om man vill säkra att ingen annan kommer och bastar samtidigt som man själv är där. All bokning och start av bastuaggregatet kommer att ske via internet/sms.

När kan bastun vara på plats?

Många typer av kompetens finns representerad i projektet och de flesta av öns hantverkare är engagerade. Det är samhällsföreningen som är ansvarig för projektet och som kommer att äga bastun. Planeringen är i full gång och arrendeavtal för marken är säkrat. Kontakter är tagna med kommunens parkavdelning angående samverkan/byggnation av trädäck vid bastun och badplatsen. Vår ansökan om bygglov behandlas just nu hos kommunen. Under förutsättning att allt löper normalt skulle vi kunna påbörja bygget i månadsskiftet oktober/november. Till dess görs en del provborrningar för att slutligt bestämma lämplig lösning för grundplattan. Det är kostsamt att bygga på en plats dit man inte kan köra ut maskiner på den dåliga bryggan/piren. Därefter styr vädergudarna över tidplanen. Om vi kan göra grunden under hösten finns det en möjlighet att ha bastun på plats redan nästa sommar.

Vad krävs för att bygget skall bli verklighet?  

En grov kalkyl har gjorts. Hela bastubygget bedöms kosta drygt 2 Mkr. Samtliga hantverkare och övriga inblandade i projektet bidrar med sin tid helt gratis, vilket är värt ungefär 600 tkr. Vi hoppas också få ihop ca 200 tkr i form av rabatter på material. Återstående kostnader måste täckas antingen genom sponsring eller genom att samhällsföreningen lånar pengarna.

Bastuprojektet har tidigare presenterats i tidningen Resömagasinet och i samband med årets Resödag delades det ut prospekt med information. Vi har också haft blänkare om bastun i vårt månatliga informationsutskick. Under sommaren har många personliga kontakter tagits med tänkbara sponsorer, både privatpersoner och företag. Alla som bidrar med minst 5 000 kr får ett säsongskort gratis och någon form av skylt i bastun. Med företag upprättas specifika sponsorsavtal och i dem framgår vad som ingår, främst hjälp med marknadsföring. 

Glädjande nog är intresset för bastubygget stort. Både privatpersoner och företag har hittills skänkt pengar till bygget. Vi har tagit emot enskilda bidrag från 200 kr ända upp till 100 000 kr. Hittills har vi fått ihop drygt 700 tkr i sponsorspengar.  Ett jättestort tack till er alla!

Vi är alltså på god väg och bedömningen är att det borde kunna gå att genomföra bastubygget. För att våga ”trycka på knappen” för projektet behöver vi dock ha mer pengar i grundpotten. Beslutet om byggstart kommer att behandlas på ett ordinarie styrelsemöte i samhällsföreningen den 3 oktober.

Kanske du också tänka dig att skänka en slant till bastubygget?  Alla bidrag – små som stora- är välkomna! Många bäckar små ger som bekant en stor å. Många har uttalat sitt intresse för projektet, men det är NU det gäller att omvandla intresset i konkreta bidrag.

Bidrag kan sättas in på samhällsföreningens konto: 8351-9,3 612 777-7 (IBAN SE48 8000 0835 1900 3612 7777 BIC SWEDSESS) eller på vårt bankgiro 5269-4452. Det går även bra att betala med Swish till 1233682846. Skriv in Bastuprojektet och kontaktdata (e-post, tfn) oavsett vilken betalmetod som används.

OBS! Det är viktigt att du uppger ditt namn. Om projektet mot förmodan inte skulle gå att genomföra betalas alla skänkta pengar tillbaka.

Frågor? Kontakta föreningens ordförande Anders Hedenstedt på tel 070-568 5454 eller e-post: andershedenstedt@telia.com